Neprijatan ili loš zadah iz usta problem je sa kojim se suočava veliki broj osoba. Čak 6% ljudi žali se da ima loš zadah stalno, dok ga svaka četvrta osoba oseća povremeno-pri tom žene češće nego muškarci.

U većini slučajeva, uzrok lošeg zadaha “leži” u ustima I grlu. Za stomatologe, neprijatan zadah, najčešće je pokazatelj loše oralne higijene. Zbog toga vam najpre savetujemo da preispitate I promenite navike vezane za ishranu I održavanje oralne higijene. Ukoliko primetite da se ništa ne menja na bolje, preporučujemo vam da se obratite stomatologu jer loš zadah može biti posledica sledećih stanja ili oboljenja:

 

PROTETSKE NADOKNADE

Kao I sve, tako I metalokeramički mostovi I krunice imaju svoj vek trajanja. U proseku, posle 5 godina upotreba, dolazi do slabljenja veze izmedju vašeg zuba I krunice odnosno do pojave tzv.medjuprostora. To uslovljava nakupljanje hrane u novostvorenim pukotinama, njeno sledstveno raspadanje usled nemogucnosti odrzavanja higijene, sto na kraju rezultira pojavom neprijatnog zadaha. Osim toga, vaši zubi koji su “ispod ” mosta, nisu apsolutno hermetički zatvoreni I zaštićeni od nastanka karijesa ili gangrene. Naprotiv. Progresija ovih oboljenja upravo je teža jer se odvija u zatvorenom sistemu, van kontorle oka I dovodi do promene ukusa ali I do pojave neprijatnog mirisa, koji najčešće prvo oseti sam pojedinac. Stoga, našim pacijentima savetujemo kontrolni pregled na kome je moguće utvrditi poreklo I uzrok lošeg zadaha ali I predočiti mogućnosti terapijskog postupka.

 Uzroci lošeg zadaha

OBOLJENJA DESNI

Prisustvo metalnog ukusa u ustima I nekog neodredjenog mirisa zadaha, ukazuje na štetno delovanje mikroorganizma ispod nivoa desni koji mogu dovesti do razvoja parodontopatije. Postojanje svima poznatih “dzepova”oko zuba je stanje koje ide ruku pod ruku sa parodontopatijom, ubrzava njen tok ali i predstavlja pogodno tlo za nakupljanje ostataka hrane, kao i mnogobrojnih bakterija i gljivica. Iz tog razloga, neophodno je redovno čišćenje sadržaja na svaka 3 meseca. Stručno nazvana kiretaža dzepa izvodi se u lokalnoj anesteziji potpuno bezbolno. Oduzima svega par minuta vašeg vremena, a za uzvrat pruža brojne benefite vašem oralnom zdravlju.

 

HRKANJE 

Ili jednostavno spavanje otvorenih usta dovodi do isušivanja oralne sluzokože, što predstavlja pogodno tlo za razvoj bakterija uzročnika jutarnjeg zadaha.

 

REFLUKS KISELINE

Je stanje u kome se sadržaj iz želuca vraća u jednjak i/ili usta. Dovodi do pojave kiselog zadaha, a prisustvo hrane I želudačne kiseline dodatno produbljuje problem neprijatnog mirisa.

 

DIABETES

Jedan od prvih pokazatelja šećerne bolesti je svakako pojava slatkastog ukusa u ustima I zadaha na aceton. Ukoliko primetite ovako nešto, obavezno se javite lekaru.

 

HELIKOBAKTERIJA

Je vrsta mikroorganizma koji nastanjuje sluzokožu želuca. Izaziva mučninu, gorušicu ali I jak, neprijatan zadah iz usta.

 

OBOLJENJA JETRE

Osim žuto prebojene kože I beonjača, prisustvo slatkastog I plesnjivog zadaha može biti pokazatelj problema u radu ovog organa.

 

OBOLJENJA BUBREGA

Mogu rezultirati pojavom zadaha “na ribu” kao posledica nedovoljnog filtriranja I eliminacije “otrova” iz organizma.