PARCIJALNE I TOTALNE PROTEZE

Sačuvajte postojeće zube

Nadoknadimo one koji fale

Parcijalna proteza se izrađuje kod pacijenata koji su sačuvali određeni broj zuba i vezuju se za preostale zube pomoću kukica ili kopči. Zubne proteze mogu biti akrilatne ili skeletirana (poznate pod nazivom visil / wironit proteza). Akrilatna proteza za zube se izrađuje u potpunosti od akrilata odnosno plastike pa je kao takva manje izdržljiva od skeletirane.

Iako estetski zadovoljava sve kriterijume, funkcionalno može da dovede do oštećenja viličnih kostiju. Pod parcijalnom zubnom protezom podrazumevamo parcijalnu mobilnu protezu. Njena prednost u odnosnu na skeletiranu protezu je što je ekonomski pristupačnija.

Skeletirana proteza je kvalitetnije rešenje jer osim veće izdržljivosti (koju joj daje ugrađeni metalni skelet), pacijentu pruža i veći komfor. Površina dela zubne proteze koji se naslanja na nepce je manja pa je na taj način smanjen osećaj stranog tela u ustima.

Parcijalna proteza
Totalna proteza
Prednost ove zubne proteze je i pričvršćivanje za prirodne preostale zube pomoću preciznije izrađenih livenih kukica što obezbeđuje znatno bolju stabilnost u ustima. Umesto kukica, kao još bolja veza sa susednim zubima na skeletiranim protezama se mogu ugraditi i atečmeni (kopče) koje čvrsto i stabilno drže protezu u ustima, a skriveni su u delu proteze koji nije vidljiv spolja.

Promena osmeha uz

Totalne zubne proteze

Totalne proteze se izrađuju u slučaju potpune bezubosti, kad su izgubljeni svi zubi pacijenta. S obzirom da se anatomske strukture u ustima vremenom menjaju, totalne proteze nisu trajno rešenje već se i one koriguju ili izrađuju nove.

Izradom totalne zubne proteze pacijentu se vraćaju sve najbitnije funkcije kao što su normalan govor i normalna konzumacija hrane.

Pored navedenog, pacijentu se takođe vraća i estetski izgled. Bilo kako bilo za koje god zubne proteze da se odlučite one će vam pomoći da se vratite normalnom životu bez bojazni oko obavljanja svakodnevnih aktivnosti, načina govora i estetske privlačnosti.