VAĐENJE UMNJAKA

Rešite se mogućih komplikacija

redovno posećujete stomatologa!

U oralnoj hirurgiji, vađenje umnjaka je najčešći operativni zahvat. Tokom rasta, umnjaci mogu izazvati upalne i bolne procese okolne gingive ili desnih. Otežan rast umnjaka uglavnom prate bol i oticanje desni, loš zadah, otežano pomeranje vilice i otvaranje usta a često i povišena temperatura. Često rast umnjaka prođe bez komplikacija, ali ako pak do njih dođe, na primer do upale umnjaka, potrebno je hirurški izvaditi umnjak.

Umnjaci mogu biti impaktirani ili retinirani. Impaktirani umnjaci su oni umnjaci koji nisu uspeli da izrastu prateći zubni niz jer je došlo do fizičke prepreke na putu rasta. Najčešća prepreka je drugi zub. Retinirani umnjak je umnjak koji prati pogrešan smer rasta, predubok položaj ili neko oštećenje zuba.

Vadjenje umnjaka

Da li su operacija i oporavak bolni?

Sama operacija vađenja umnjaka je bezbolna za pacijenta jer se radi u lokalnoj anesteziji. Vrši je specijalista oralne hirurgije. Nakon operacije mogu da se jave bol i otok i oni su normalne pojave. Pacijentu se savetuje da ranu održava čistom jer se na taj način smanjuje rizik od infekcije. Oporavak je individualan i traje u proseku od 1 do 7 dana.