INLEJI I ONLEJI

REKONSTRUKCIJA ZUBA

UMERENO ZAHVAĆENIH KARIJESOM

Zubni inleji ili onleji se koriste za rekonstrukciju zuba koji su blago do umereno zahvaćeni karijesom. Koriste se i u slučaju kad je zub napukao ili okrnjen, u situacijama kad šteta nije toliko velika da bi se upotrebila zubna krunica. Zubni inleji i onleji se najčešće izrađuju od keramike, kompozita, ali i od zlata. Zubni inleji se koriste kod šupljina ili naprslina koje se nalaze na gornjoj površini zuba. Prave se u boji zuba, i često se koriste kao zamena crnih amalgamskih plombi radi postizanja bolje estetike zuba.

Zubni onleji se koriste u slučajevima kada karijes zahvati veću površinu zuba i kad je potrebno nadoknaditi veći deo zubne krunice.

Postupak postavke zubnih inleja ili onleja počinje čišćenjem zuba i otklanjnjem karijesa. Zatim se uzima otisak koji se šalje u laboratoriju gde se inlej ili onlej izrađuje od nekog od pomenutih materijala. Do sledećeg dolaska kod zubara zub se privremeno zatvara. Kad je zubni inlej ili onlej gotov, pažljivo se postavlja na zub i pričvršćuje snažnim smolama.

Budući da se zubni inleji i zubni onleji rade na osnovu personalizovanog otiska, oni omogućavaju da se zadrži strukturna čvrstina oštećenog zuba, sprečava ulazak bakterija i formiranje šupljina.

Prednosti zubnih inleja i onleja u odnosu na konvencionalne plombe su sledeće:

• Izrađeni su u boji zuba pa su gotovo nevidljivi.
• Otporniji su na promene temperature i uopšte, pa mogu da traju 30 godina i više.
•  Zahtevaju mnogo manje brušenja zuba od obične plombe.
• Dugotrajno očuvavaju oštećeni zub, povećavajući mu otpornost i tvrdoću i do 70%.