zubne krunice

Ponovni osmeh uz

Bezmetalne krunice

Bezmetalna keramika predstavlja vrstu visokoestetskih nadoknada u potpunosti izrađenih od keramike. Radovi od bezmetalne keramike najbolje oponašaju prirodne karakteristike zuba i propuštaju svetlost kao prirodan zub.

Bezmetalne krunice kao njihov prvi predstavnik se idealno uklapaju u zubni niz, pogotovo u situacijama u kojima se ne nadoknađuju svi zubi već samo neki od njih jer boja koju možemo dobiti izradom ovih zubnih krunica je najpribližnija boji prirodnih zuba .

 

Digital Smile Design
Digital Smile Design

Mehanička svojstva bezmetalne keramike su slična kao kod metalo – keramičkih krunica, ali su prednosti daleko veće. Bezmetalne krunice su izrađene od bio-kompatibilnih materijala, što znači da ne izazivaju nikakvu alergijsku reakciju.

Metalo-keramičke krunice u svojoj unutrašnjosti poseduju leguru metala, na koju se sa spoljašnje strane nanosi keramika u cilju postizanja estetskih efekata, dok su bezmetalne krunice u potpunosti izrađene od keramike ili imaju cirkonijum kao podlogu (cirkonijum krunice).

Zubne krunice napravljene od cirkonijuma predstavljaju vrlo popularnu vrstu bezmetalnih zubnih nadoknada. Cirkonijum ima izuzetna mehanička svojstava, bele je boje i jedan je od najčvršćih materijala. U početku se koristio u svemirskoj tehnologiji, a posle dugotrajnih istraživanja našao je primenu i u nekim granama medicine, npr. u ortopediji pri izradi veštačkih kukova.

Zubne krunice izrađene od cirkonijuma imaju odlična estetska i mehanička svojstva.Svoju ekspanziju u stomatologiji doživeo je zbog mogućnosti izrade bezmetalnih mostova velikog raspona. Pojavom ovog materijala napravljen je preokret u tehnologiji izrade zubnih krunica i zubnih mostova, kao i izada krunica od litijum-disilikatne keramike koja takođe ima izvaredna estetska svojstava.

Digital Smile Design
Digital Smile Design

Rešenje višestrukih problema

ZUBNI MOSTOVI

Zubni most predstavlja vrstu zubnih nadoknada koji je sastavljen od najmanje tri povezane zubne krunice. Gubitak zuba dovodi do promena na kostima sto uzrokuje smanjenje koštanog tkiva i dovodi do promena na okolnim zubima. Zubi se tada pomeraju (naginju) prema bezubom prostoru. Dolazi do gubitka kostiju i povlačenja desni, a u nekim slučajevima vremenom i do rasklaćivanja zuba.
Sve je ovo veoma loše za oralno i opšte zdravlje pacijenta jer menja oblik lica, remeti se zubni niz i sama funkcija žvakanja je otežana.

,,Kada pacijentu nedostaje jedan ili više zuba, izradom mosta stabilizuje se zagrižaj i sprečava pomeranje susednih zuba prema praznom prostoru. Za razliku od zubnih proteza, zubni mostovi i krunice za zube su cementirani i ne mogu se pomerati niti vaditi.

Zubi koji nedostaju zamenjuju zubne krunice ili zubni mostovi koji su napravljeni u laboratorijama, a mogu biti izrađeni od različitih vrsta materijala pa ih možemo podeliti u dve grupe: metalo keramičke krunice ili bezmetalne krunice.

Bezmetalne krunice se izrađuju posebnom tehnologijom izrade tzv. CAD/CAM tehnologijom.

Zubni mostovi

Kada se ugrađuju zubne krunice a kada zubni mostovi?

Zubne krunice se koriste kao nadoknada na samom zubu, a mostovi se izrađuju kod nedostataka više zuba, uslov je da postoje stabilni i zdravi zubi na koje će se učvrstiti budući mostovi. Ukoliko oni ne postoje, ugrađuju se zubni implanti koji služe kao nosači konstrukcije (zubnog mosta). Pacijent mora ispuniti nekoliko uslova da bi napravio zubni most, a osnovna dva su: zubi nosači moraju biti u dobrom stanju kako bi mogli da prihvate opterećenje i okolno tkivo mora biti zdravo .

utisci naših

hrabrih pacijenata

Poslušajte šta su naši pacijenti rekli o nama i o tome kako su tekle procedure prilikom ugradnje njihovih novih zubića, oporavka nakon operacije i finalnog utiska.