BEZMETALNE KRUNICE

Šta su zubne krunice i zbog čega su značajne?

Bezmetalne krunice ili bezmetalna keramika predstavljaju vrstu visokoestetskih nadoknada u potpunosti izrađenih od keramike. One najbolje oponašaju prirodne karakteristike zuba i propuštaju svetlost kao prirodan zub. Bezmetalne keramičke krunice se idealno uklapaju u zubni niz, pogotovo u situacijama u kojima se ne nadoknađuju svi zubi već samo neki od njih jer boja koju mozemo dobiti izradom ovih krunica je najpribliznija boji prirodnih zuba .


Bezmetalne krunice su izrađene od bio-kompatibilnih materijala, što znači da ne izazivaju nikakvu alergisku reakciju okolnih tkiva i omogućavaju oblikovanje gingive kao kod prirodnih zuba. Bezmetalna keramika predstavlja spoj vrhunskog kvaliteta i trajnosti nadoknada.
Mehanička svojstva bezmetale keramike su slična kao kod metal-keramičkih krunica, ali su prednosti daleko veće. Metal-keramičke krunice u svojoj unutrašnjosti poseduju leguru metala, na koju se sa spoljašnje strane nanosi keramika u cilju postizanja estetskih efekata, dok su bezmetalne krunice u potpunosti izradjene od keramike ili imaju cirkonijum kao podlogu.

 

 

OD ČEGA SE IZRAĐUJU ZUBNE KRUNICE?

U najvećem broju slučajeva bezmetalne krunice se izrađuju od cirkonijuma ili litijum-disilikatne keramike. Tako se dobija kruna koja je napravljena od materijala koji je polutranspatentan lagan i otporan koliko i prirodan zub.

Krune napravljene od cirkonijuma predstavljaju vrlo popularnu vrstu bezmetalnih nadoknada. Cirkonijum ima izuzetna mehanička svojstava, bele je boje i jedan je od najčvršćih materijala. U početku se koristio u svemirskoj tehnologiji, a posle dugotrajnih istraživanja našao je primenu i u nekim granama medicine, npr. u ortopediji pri izradi veštačkih kukova.

Krunice izrađene od cirkonijuma imaju odlična estetska i mehanička svojstva.Svoju ekspanziju u stomatologiji doživeo je zbog mogućnosti izrade bezmetalnih mostova velikog raspona. Pojavom ovog materijala napravljen je preokret u tehnologiji izrade krunica i mostova, kao i izada krunica od litijum-disilikatne keramike koja takođe ima izvaredna estetska svojstava.

ZUBNI MOSTOVI

Zubni most je zubna nadoknada sastavljena od najmanje tri povezane krunice. Gubitak zuba dovodi do promena na kostima sto uzrokuje smanjenje koštanog tkiva i dovodi do promena na okolnim zubima. Zubi se tada pomeraju ( naginju) prema bezubom prostoru. Dolazi do gubitka kostiju i povlačenja desni, a u nekim slučajevima vremenom i do rasklaćivanja zuba.

Sve je ovo veoma loše za oralno i opšte zdravlje pacijenta jer menja oblik lica, remeti se zubni niz i sama funkcija žvakanja je otezana.

,,Kada pacijentu nedostaje jedan ili više zuba, izradom mosta stabilizuje se zagrižaj i sprečava pomeranje susednih zuba prema praznom prostoru. Za razliku od proteza, mostovi i krune su cementirani i ne mogu se pomerati niti vaditi.

Zubi koji nedostaju zamenjuju krunice ili mostovi koji su napravljeni u laboratorijama a mogu biti izradjene od od razlicitih vrsta materjala pa ih mozemo podeliti u dve grupe metalo keramičke ili bezmetalne.

Bezmetalne krunice se izradjuju posebnom tehnologijom izrade tzv. CAD/CAM tehnologijom. Krunice se koriste kao nadoknada na samom zubu, a mostovi se izrađuju kod nedostataka više zuba, uslov je da postoje stabilni i zdravi zubi na koje će se učvrstiti budući mostovi. U koliko oni ne postoje, ugrađuju se zubni implantati koji služe kao nosači konstrukcije (mosta). Pacijent mora ispuniti nekoliko uslova da bi napravio zubni most, a osnovna dva su: Zubi nosači moraju biti u dobrom stanju kako bi mogli da prihvate opterećenje i okolno tkivo mora biti zdravo .

KONTAKT

+381 69 21 20 900 (WHATSAPP & VIBER)
beosmiledesign@gmail.com

LOKACIJA

Deligradska 10/5, 11000 Beograd

RADNO VREME

}
Radnim danima od 10 do 18 časova

ZAKAŽITE TERMIN ILI KONSULTACIJE