BEZMETALNE KRUNICE

Bezmetalne krunice ili bezmetalna keramika predstavljaju vrstu visokoestetskih nadoknada u potpunosti izrađenih od keramike. Mogu da oponašaju prirodne karakteristike zuba i propuštaju svetlost kao prirodan zub. Bezmetalne keramičke krunice se idealno uklapaju u zubni niz, pogotovo u situacijama u kojima se ne nadoknađuju svi zubi već samo neki od njih i nije ih moguće razlikovati. Izrađene su od bio-kompatibilnih materijala, što znači da ne izazivaju nikakvu reakciju okolnih tkiva, već omogućavaju oblikovanje gingive kao oko prirodnih zuba. Predstavljaju spoj vrhunskog kvaliteta i trajnosti nadoknada.

Mehanička svojstva bezmetale keramile su slična kao kod metal-keramičkih krunica, ali su prednosti daleko veće.

Metal-keramičke krunice u svojoj unutrašnjosti poseduju leguru metala, na koju se sa spoljašnje strane nanosi keramika u cilju postizanja estetskih efekata. Samim tim, kod metal-keramičkih kruna postoji mogućnost pojave sivog ruba u obliku polumeseca na prelazu zuba, kada vremenom desni počnu da se povlače. Kod bezmetalnih keramičkih krunica to se ne može desiti, jer je i sama unutrašnjost krunice u boji zuba, pa se povlačenjem desni neće narušiti estetski efekat.

Uklanjanje zubne supstance (brušenje zuba) je daleko manje u slučaju izrade bezmetalnih kruna. Na primer, za izradu metal-keramicke krune potrebno je ukloniti 1,5-2,0 mm, dok je za izradu bezmetalne keramičke krune neophodno ukloniti od 0,3-1,0 mm zubne supstance.

 

U najvećem broju slučajeva bezmetalne krunice se izrađuju od cirkonijuma ili litijum-disilikatne keramike. Tako se dobija kruna koja je napravljena od materijala sličnog staklu, lagana je i providna, a otporna koliko i prirodan zub.

Krune napravljene od cirkonijuma predstavljaju vrlo popularnu vrstu bezmetalnih nadoknada. Cirkonijum ima izuzetna mehanička svojstava. Bele je boje i jedan je od najčvršćih materijala. U početku se koristio u svemirskoj tehnologiji, a posle dugotrajnih istraživanja našao je primenu i u nekim granama medicine, npr. u ortopediji pri izradi veštačkih kukova. Krunice izrađene od cirkonijuma imaju odlična estetska i mehanička svojstva, a svoju ekspanziju su doživele zbog mogućnosti izrade bezmetalnih mostova velikog raspona. Iako je ovaj materijal napravio preokret u tehnologiji izrade kruna, estetska svojstva litijum-disilikatne keramike su i dalje neprikosnovena.

+381 69 21 20 900 (WHATSAPP & VIBER)

LOKACIJA

Deligradska 10/5, 11000 Beograd

RADNO VREME

}
Radnim danima od 10 do 18 časova

ZAKAŽITE TERMIN ILI KONSULTACIJE

5 + 13 =