CAD/CAM

UPOTREBA SAVREMENE

CAS/CAM TEHNOLOGIJE

CAD/CAM (Computer-Aided Design and Computer-Aided Manufacturing in Dentistry) predstavlja specifičan i sofisticiran način izrade zubnih nadoknada. Uz pomoć savremene kompjuterske tehnologije skeniranjem modela ili vilice pacijenta u digitalnoj formi dobija se 3D model na kome se uz pomoć softvera za modelovanje i dizajn zuba virtuelno modeliraju zubne nadoknade, a nakon toga izrađuju uz pomoć kompjutera, mašinskim glodanjem keramičkih blokova.

Ova revolucionarna tehnologija donela je nove standarde u izradi zubnih nadoknada, kao i nove keramičke materijala znatno unapređene i bolje od predhodnih materjala koji su se koristili u klasičnoj izradi zubnih nadoknada. Primenom ove tehnologije imamo mogućnost da zube izradimo od potpune keramike ili keramike ojačane zirkon oxidnom osnovom poznatih svetskih proizvođača Vita –Zahanfabrik, Ivoclar-Vivadent.

Ono što je bitno za pacijentada je procedura za izradu bezmetalnih krunica i mostova je standardna nakon brušenja zuba uzima se otisak koji se šalje u laboratoriju gde se precizno skeniraju modeli vilica pacijenata i izrađuju bezmetalne konstrukcije na koje se nanosi sloj vrhunske esteske keramike u željenoj boji.

Ovom metodom možemo izraditi zubne krunice, zubne mostove, zubne inleje i onleje različitih nijansi od standardnih do zuba jako bele nijanse prirodne topline i transparencije.

Takođe mogu se izraditi zubne krunice i mostovi na ugrađenim implantima što predstavlja najviši nivo kvaliteta u današnjoj stomatološkoj rehabilitaciji. Vreme koje je potrebno za izradu ovih nadoknada iznosi od 2 do 5 dana u zavisnosti od veličine restauracije.

Poznato je da danas sve više ljudi oboljeva od raznih tipova alergija važno je znati da nam današnja savremena stomatologija nudi rešenje na bezmetalnim osnovama primenom novih materijala u izradi bezmetalnih keramičkih rešenja koja su značajno bolja od klasičnih sa metalnim osnovama. Pored vrhunske estetike najvažnije je spomenuti zdravstveni aspekt jer se u organizam ne unose metali koji mogu negativno uticati na organizam oslobađajući negativne jone koji prebojavaju gingivu zuba.