Lečenje kanala korena zuba predstavlja, žargonski rečeno, vađenje zubnog živca. Predstavlja endodontsku terapiju i jednu od najnepopularnijih stomatoloških intervencija na ovim prostorima usled uvraženog mišljenja da je to bolna procedura. Ukoliko se izvodi pravilno i u lokalnoj anesteziji, pacijent neće osećati nikakav bol prilikom ove intervencije. Zubni živac mogu zahvatiti različite degenerativne promene, baketrijske infekcije ili iritativne supstance ukoliko je došlo do proboja u unutrašnjost zuba te se takva oboljenja moraju brzo rešavati.

Lečenje kanala korena zuba

Lečenje kanala korena zuba je endodontska terapija i odnosi se na tretman unutrašnjosti zuba tj. na deo zuba u kome je smeštena zubna pulpa odnosno u narodu poznatija kao zubni živac. Međutim, u njoj se pored nerava nalaze krvni i limfni sudovi, vezivno tkivo i gradivne ćelije. Svaki živac ulazi u zub kroz vrh njegovog korena (kanal korena – šupalj prostor koji leži u centralnom delu krunice zuba). Od mesta na kom ulazi živac se pruža kroz centralni deo korena i ulazi u širi prostor – komoru pulpe.

Funkcija zubnog živca

Funkcija zubnog  živca je pre svega senzorna jer on ima sposobnost da reaguje na spoljnje nadražaje poput toplog i hladnog sardžaja koji dodiruju zube kao i prostora gde se nalaze. Ako je zubni živac zdrav, treba ga čuvati, ali ukoliko je uklonjen pri dobro obavljenoj endodontskoj terapiji nećete ni osetiti da ga nemate, dok će vaš zub obavljati svoju funkciju kao i do sada. Loše sprovedena endodontska terapija neće dati željeni rezultat, a posledica toga je ponovni tretman ili hirurška intervencija. Najgori ishod je svakako vađenje zuba koji se pravilnim postupcima mogao spasiti.