Umnjak poznat i kao treći molar, predstavlja zub koji poslednji raste u vilici. To se obično dešava u trećoj deceniji života. Danas, oni nemaju svrhu a veoma često umeju da stvore razne komplikacije koje veoma često rezultiraju njihovim vađenjem. Kada počnu da rastu, mogu se javiti komplikacije u vidu dislokacije, sabijanja okolnih zuba itd.

Vađenje umnjakaZnate i sami da su oni najudaljeniji zubi kojima je veoma teško prići četkicom i održavati njihovu higijenu. Usled slabe higijene zuba, dolazi do pojave karijesa i cisti koje mogu ugroziti okolne zube i gingivu. Vađenje umnjaka koji je zahvaćen cistom samo po sebi stvara dodatne komplikacije usled slabljenja zubne kosti.

Dislokacija umnjaka

U slučaju dislokacije, umnjak može rasti u stranu, ispod gingive, dok pritom vrši pritisak na korene susednih zuba, što pacijentima zadaje ozbiljan bol i zahteva rešavanje problema hirurškim putem. Često se dešava da svojim rastom umnjaci vrše pritisak na susedni zub, što može izazvati velike probleme kod ljudi koji su ortodonski sređivali zube (ispravljali zube tako da oni budu idealno ravni – u nizu). Šta se tačno dešava, može se videti na ortopanu – rendgenskom snimku vaših zuba.

Vađenje umnjaka

Ukoliko ste doneli odluku da izvadite umnjake, to bi trebalo obaviti što pre, najbolje u dvadesetim godinama, dok se koren zuba i vilica nisu u potpunosti razvili. Nakon vađenja umnjaka, dobićete posto operativna uputstva od vašeg stomatologa. Iako se na rani nalazi gaza u prvom satu nakon vađenja, savetujemo da ranu ne ispirate 24 časa nakon vađenja i narednih dana obratite pažnju da ranu nikako ne dodirujete.

Vađenje umnjakaNikako ne savetujemo bilo kakvo pijenje putem slamčice, pušenje cigareta ili stvaranje vakuuma u ustima kako bi se izbeglo remećenje ugruška. Stomatolog će se prepisivanjem lekova za bolove pobrinuti da vam se ublaže tegobe, antibiotike kao meru sprečavanja pojave infekcije, a takođe će vas posavetovati kako da postavite hladne obloge kako bi se sprečilo oticanje na mestu ekstrakcije umnjaka.

U slučaju da umnjaci rastu normalno i ne ugrožavaju susedne zube, vaš stomatolog će vas posavetovati i proceniti da li je neophodno njihovo uklanjanje. Mnogi protetičari savetuju da se zdravi umnjaci ne vade, jer upravo oni u starosti mogu biti nosioci različitih zubnih proteza i mostova.