Za neke ljude dobijanje zubne proteze može predstavljati životnu prekretnicu. Ona će im nesumnjivo iziskivati vreme potrebno na svakodnevno postavljanje, uklanjanje ili održavanje. Iz tog razloga veoma je bitno uputiti ih na koji način to mogu obaviti ispravno i za što manje vremena.

ciscenje - odrzavanje i higijena protezi

Pacijentu koji prvi put dobija na korišćenje mobilnu protetsku nadoknadu, potrebno je određeno vreme da se na nju navikne i u samom početku može osećati nesigurnost. Ukoliko pacijenta prilikom postavljanja ili korišćenja proteze “žulja” ili vrši velik pritisak na bilo kom delu, neophodno je da to isto saopšti svom stomatologu. To je veoma važno iz razloga što proteza možda ne “leži” pravilno i može doći do iritacije okolnog tkiva. Iz tog razloga te delove je neophodno rasteretiti.

Ne izbegavajte nošenje proteze kako ne bi došlo do problema!

 

Svi pacijenti moraju znati da izbegavanjem nošenja proteze, kompromituju ceo rad i dovode do promene stanja u ustima, koja kasnije neće odgovarati napravljenoj protezi i u tom slučaju se mora namestiti nova. Tokom žvakanja trudite se da zalogaje rasporedite na obe strane usta i da žvaćete simetrično jer se na taj način postiže stabilnost proteze.

 problem sa protezom

Održavanje higijene proteza

Kako bi se održala higijena proteze neophodno je posvetiti joj pažnju. Jednom do dva puta nedeljno neophodno je protezu uroniti u čašu vode u kojoj ste rastvorili kafenu kašičicu sode bikarbone (NaHCO3). Umesto sode bikarbone, možete iskoristiti i namensku tabletu za čišćenje proteza koju možete kupiti u svakoj bolje snabdevenoj apoteci.

 rastvor za ciscenje proteze

Ukoliko tokom dužeg perioda nošenja proteze primetite bilo kakvu nestabilnost, labavost kukica ili pukotine u samoj protezi, neophodno je obratiti se stomatologu kako bi problem bio analiziran i rešen. Stanje u ustima se kao što smo već rekli menja, pa i sama proteza mora da se prilagodi novonastaloj situaciji.