Zbog čega odabrati ordinacijsko izbeljivanje zuba?

Ova popularna estetska procedura nema doživotni efekat, ali ima tu prednost što ne oštećuje vaše zube tako da se process može ponavljati bez štetnih posledica.

Samostalno izbeljivanje u “kućnim uslovima” pomoću sode bikarabone ili limunovog soka svakako se ne preporučuje zbog brojnih posledica koje može imati po vaše zube.

Izbeljivanje zuba

ZAŠTO ZUBI MENJAJU BOJU?

SPOLJNE DISKOLORACIJE nastaju na površini zuba zbog česte konzumacije čaja, kafe, crnog vina, pušenja cigareta itd. U početku, ovakva vrsta prebojenosti zuba može se odstraniti profesionalnim čišćenjem abrazivnim pastama ili peskiranjem zuba. Međutim, vremenom diskoloracije postaju sve izraženije I sve se teže odstranjuju, ali metoda izbeljivanja u takvim situacijama daje dobre rezultate.

UNUTRAŠNJE DISKOLORACIJE posledica su taloženja hromogenog materijala ispod gleđi, odnosno u dubljim slojevima zubne strukture. Ovakve promene u boji zuba mogu nastati kako pre, tako I posle rođenja. Dobar primer za to je primena tetraciklinskih lekova u trudnoći koji dovode do sive prebojenosti zuba kod deteta.

POSLEDICA TERAPIJSKOG POSTUPKA uglavnom se odnosi na primenu određenih materijala u procesu lečenja zuba koji zbog svog jakog pigmenta dovode do promena u boji zuba. To se pre svega odnosi na amalagamske (crne) plombe I preparate na bazi srebra koji se koriste u lečenju avitalnih (mrtvih) zuba.

Diskoloracija zuba

ŠTA SE MOZE OČEKIVATI TRETMANOM IZBELJIVANJA ZUBA?

Na samom pocetku, pacijenta treba upoznati sa mogućnostima i limitima izbeljivanja zuba. Naime, rezultati ne mogu biti isti kod svakoga iz razloga što se zubi sa žutim ili žuto-smeđim nijansama lakše izbeljuju nego oni plavo-sivih tonova.

 

NA KOJE NAČINE MOŽEMO IZBELITI ZUBE

Zubi se mogu izbeliti na dva načina:

  1. laserom u ordinaciji
  2. kontrolisano u kućnim uslovima

LASERSKO BELJENJE ZUBA

U Beo Smile Design ordinaciji, koristimo laser, nemačke proizvodnje, jedan od najnovijih na tržistu.

Koje su prednosti laserskog beljenja zuba?

  • U toku jedne posete moguće je postići željeni efekat
  • Nakon ovako izvedene procedure ne dolazi do reakcije zuba na toplotne nadražaje. Zbog toga se laser preporucuje osobama koje inace pate od preosetljivosti zuba

Kako izgleda postupak laserskog beljenja zuba?

Procedura je vrlo jednostavna I potpuno bezbolna, a traje svega 15 minuta. Stomatolog postavlja zaštitini gel na desni, zatim premazuje zube preparatom na bazi karbamid peroksida koji se aktivira laserskim zracima. Potom se gel spira sa zuba, a postupak je moguće ponoviti do tri puta u toku jedne posete.

KUĆNO BELJENJE ZUBA

Stomatolog uzima otiske gornje I donje vilice u cilju izrade gumenog splinta koji potom predaje pacijentu uz preparat za beljenje zuba. Pacijent zatim dobija instrukcije kako da pravilno sprovodi postupak izbeljivanja u narednih sedam dana. Nakon toga, potrebno je ponovo doći kod stomatologa radi procene postignutih rezultata I eventualnog produženja postupka na jos nekoliko dana. 

Kucno izbeljivanje zuba

KOME SE PREPORUČUJE IZBELJIVANJE ZUBA?

Svima koji nisu zadovoljni bojom svojih prirodnih zuba, osim deci do 16 godina, trudnicama, dojiljama I osobama sa protetskim nadoknadama.

KAKO SE PONAŠATI NAKON IZBELJIVANJA ZUBA?

Odmah nakon tretmana možete se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Uz to se savetuje izbegavanje preterane konzumacije kafe, čajeva, kurkume itd. Kako bi rezultati sto duže trajali.

 izbeljivanje zuba

KOLIKO TRAJE EFEKAT IZBELJIVANJA?

To zavisi od načina ishrane I stila života pojedinca. Ukoliko u ishrani dominiraju namirnice koje prebojavaju zube, svakako da će efekat trajati kraće. Dobra vest je da se sa svakim ponovljenim tretmanom postižu bolji rezultati koji duže traju.