fbpx

Nepravilan položaj zuba u vilicama – Malokluzije

Malokluzije, jednom rečju, jesu stručan naziv za nepravilan položaj zuba u zubnim nizovima, ali I njihov nepravilan odnos kako prema zubima iste, tako I prema zubima suprotne vilice.

Malokluzije - Nepravilan zagrižaj

Mnogo faktora utiče na pojavu ove razvojne anomalije, iako do danas, tačan mehanizam njihovog delovanja nije poznat. Genetika, na primer, jedan je od neizostavnih činilaca. Vrlo često se dešava da dete nasledi male vilice od jednog, a krupne zube od drugog roditelja, što za posledicu ima nedovoljno prostora za pravilno smeštanje zuba, odnosno-pojavu teskobe.

Postoje li neke preventivne mere od pojave malokluzije?

Jasno je da genetiku ne možemo izmeniti, ali odredjenim preventivnim merama I blagovremenom terapijom, možemo usmeriti rast vilica I zuba u povoljnom smeru. Sa tim u vezi potrebno je:

  • nakon nicanja mlečnih zuba usmeriti dete na konzumaciju čvršće hrane
  • izbaciti lošu naviku sisanja prsta,usne ili varalice
  • promeniti lošu naviku disanja na usta
  • sprečiti prevremeni gubitak mlečnih zuba jer oni “čuvaju” prostor za smeštanje stalnih zuba

 Malokluzije - Nepravilan zagrižaj

Trenutak kada niknu “šestice” odnosno kada se smene “jedinice” i “dvojke”, pravo je vreme za posetu ortodontu.

Iako ortodonstka terapija nema gornji starosni limit, ne savetuje se čekanje da se odredjena anomalija ispolji. Iskoristite trenutak predpubertetskog rasta vaseg deteta i dovedite ga na pregled. Zajedno možemo sprečiti nastanak ozibiljnih deformiteta i izbeći invazivnije terapijske procedure kao sto su vadjenje stalnih zuba i hirurška terapija.