Od paradentoze pati veliki br ljudi, kako u svetu, tako I u Srbiji. Mnogo je faktora koji utiču na pojavu ove bolesti puput genetske predispozicije, loše oralne higijene, pušenja itd.

Osobe koje blagovremeno ne potraže lekarsku pomoć, ulaze u krajnji stadijum bolesti koji karakteriše neprijatan zadah, klaćenje zuba, bol I na kraju gubitak jednog ili više zuba. 

Paradentoza uglavnom napreduje postepeno i polako, skoro i neprimetno. Upravo iz tog razloga je veoma važno redovno posećivati stomatologe kako bi se mogućnost pojave, širenja i komplikacije bolesti svelo na minimum.

Može li se paradentoza izlečiti?

Kako sprečiti pojavu paradentoze?

 

Kao što smo već spomenuli, jako je bitno da se bolest prepozna u ranom stadijumu, jer su mogucnosti lečenja I zaustavljanja daljeg napredovanja toka bolesti značajno veće. A da bi se simptomi uočili na vreme, savetuju se redovne posete stomatologu I uklanjanje zubnog kamenca. Pored toga, ono sto svako od nas može da uradi samostalno, jeste održavanje oralne higijene uz upotrebu mekanih četkica za zube.

 

Koji su simptomi pojave paradentoze?

 

U zavisnosti od stadijuma parodontopatije, simptomi bolesti variraju od bezazlenog crvenila desni, do ozbiljnijih upala pracenih otokom, bolom I ponekad pojavom gnojnog sadrzaja.

Neki od najčešćih simptoma su:

Crvenilo desni, krvarenje prilikom pranja zuba, neprijatan zadah, metalan ukus u ustima povlačenje desni oko zuba, sledstevana pojava prostora izmedju zuba(tzv. džepovi), osetljivost zuba na termičke nadražaje, klaćenje zuba itd.

 

Koraci pri lečenju paradentoze

 

Ukoliko se radi o početnoj fazi oboljenja, vrlo često samo uklanjanje zubnog kameneca I poliranje zuba, dovodi do značajnog poboljšanja. Ponekad je, osim toga, potrebna sistemska primena antibiotika uz lokalnu primenu sredstava za ispiranje usta, kako bi se upala desni stavila pod kontrolu.

Za uznapredovale stadijume paradentoze, preporučuje se hirurška terapija I rekonstrukcija osmeha primenom zubnih implantata I keramičkih krunica.