Svi smo čuli za zubne krunice i da postoji više vrsta materijala od kojih su zubne krunice načinjene. Ali da li zaista postoje bitne razlike između njih i jesu li neke čvršće od drugih, saznaćete u nastavku ovog teksta.

Već smo pisali o samim krunicama i načinima njihove postavke, ali danas pišemo malo detaljnije o njihovom odabiru i razlikama. Sve krunice možemo segmentisati u dve grupe: metalo-keramičke krunice i bezmetalne krunice. 

Zubne krunice

Prvo i osnovno što interesuje naše pacijente je svakako velika razlika u ceni i šta u osnovi mogu da računaju prilikom odabira. 

Od čega su načinjene metalo-keramičke krunice?

Metalo-keramičke krunice izrađene su u osnovi od metalnog jezgra sa keramičkom završnicom na vrhu što čini i glavu krunice. Metalna osnova uglavnom je načinjena od hirurškog čelika ili nekog drugog nerđajućeg metala. Keramika je izdržljiva, pa je čini pogodnim materijalom koji će se postaviti na metalnu osnovu.

Takođe keramika pruža i mogućnost usklađivanja boje do sklada sa prirodnim zubima. Jedna od mana metalo-keramičkih krunica je mogućnost alergijskih reakcija na metal. Iz tog razloga se pacijentima koji su osetljivi preporučuje postavka bezmetalnih krunica.

Od čega su načinjene bezmetalne krunice?

Bezmetalne krunice trenutno važe za najbolje rešenje zubne protetike svuda u svetu, jer osim funkcionalnosti ispunjavaju i najviše estetske standarde. Za razliku od metalo-keramičkih krunica, njihovo telo je u potpunosti načinjeno od keramike i kompozitnih materijala pa vremenom neće doći do diskoloracije i providnosti metala niti će one uzrokovati bilo kakve alergijske reakcije. Bezmetalne krunice ukoliko su dobro odrađene ne mogu se vizuelno razlikovati od prirodnog zuba. 

Ono što i jedne i druge vrste krunica iziskuju je svakako, redovno održavanje higijene usta, kako bi se obezbedila dugotrajnost, funkcionalnost i estetika.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom većim delom otklonili nejasnoće i da ćete zajedno sa vašim stomatologom doneti pravu odluku za vaš konkretan stomatološki slučaj.