Dijasteme predstavljaju estetski nedostatak usled kog pacijenti veoma često dolaze u stomatološku ordinaciju Beo Smile Design kako bi zatražili savet za rešavanje ovog problema.

Naime, dijastema predstavlja razmak između zuba koji se najčešće javlja u gornjoj vilici i to najčešće između frontalnih zuba. U manjem broju slučajeva dijasteme se javljaju i u donjoj vilici. One mogu biti manje ili veće pa samim tim i upadljivost zuba zavisi od razmaka koji može biti i nekoliko milimetara. Dijastema kod dece predstavlja normalnu stvar ukoliko oni imaju mlečne zube. Nekim ljudima, u zavisnosti od veličine mogu otežavati izgovor pojedinih slova pri čemu oni otežano i nerazgovetno govore.

Dijasteme - Uzroci, simptomi, lečenje

Podela dijastema po njihovim uzročnicima

Dijasteme možemo podeliti u tri grupe:

  • primarna dijastema koja se javlja zbog povećanog frenuluma gornje usnice kod mlečnih zuba i trajnih zuba (širine od 2 do 3 mm),
  • stečena dijastema – genetski uzrokovana, kod poremećaja u rastu i razvoju ili zbog smanjenog broja zuba, smanjene veličine ili oblika zuba, povećanog jezika, patoloških promena (parodontološke bolesti, ciste) ili oralnih navika (stiskanje jezika za vreme govora, povećanog pritiska na zube tokom mirovanja)
  • fiziološka dijastema se javlja kod mlečnih zuba i spontano se zatvara sa nicanjem bočnih zuba, dok nije veća od 2 mm ne zahteva nikakvu terapiju i obično se samostalno zatvara nicanjem trajnih očnjaka.

Plan terapije i lečenja dijastema

Da bi se pacijent uspešno izlečio, potrebno je načiniti RTG ili CT snimke vilice, zatim utvrditi postoje li parodontni problemi, karijesi, nepravilna okluzija, ortodontske nepravilnosti ili patološke promene. Nakon toga se mogu lečiti na nekoliko načina: hirurškim putem, ortodonskom terapijom, direktnim putem uz pomoć vinira ili bezmetalnih krunica (za dijasteme koje su manje od 2 mm).

 lecenje dijastema

Lečenje dijastema vinirima

Jedna od najpopularnijih metoda za saniranje dijastema su viniri (zubne fasete) koje predstavljaju odlično estetsko i dugotrajno rješenje bez mogućnosti promene boje tokom vremena. Zahvat za njihovu izradu je minimalno invazivan i ne zahteva preterano uklanjanje zubne materije.

 

Lečenje dijastema zubnim krunicama

Kod većih dijastema sa razmakom od preko 2 mm problem se najčešće rešava uz pomoć zubnih krunica, dok se nekad obavlja u kombinaciji sa ortodonskom terapijom. Sa keramičkim krunicama možemo promeniti oblik, boju i položaj zuba, uz ostvarenje prirodnog izgleda zuba. 

Neko dijasteme smatra estetskim nedostatkom dok ih neko drugi smatra ličnom karakteristikom. Bilo kako bilo za rešavanje bilo kakvih problema, neophodno je posavetovati se sa stomatologom.