Estetska percepcija osmeha pruža svakom čoveku subjektivni doživljaj i pruža mu samopouzdanje. Često, pacijenti pored estetskih nedostataka imaju i funkcionalne probleme. Kao rezultat ovih problema javljaju se poteškoće sa ishranom, nepravilan govor ili zdravstveni problemi proistekli iz istih.
Postoje različite metode i protokoli koji pomažu u dijagnostikovanju i rešavanju ovakvih problema. Tim doktora dentalne medicine i dentalnih hirurga svakako će svakom pacijentu pristupiti individualno i predložiti sve neophodne korake za rešavanje problematike.
Recimo, jedan od najpopularnijih  estetskih dentalnih zahvata je postavljanje keramičkih Vinira odnosno Faseta. Oni predstavljaju malene ljuskice, debljine 0.3 do 0.5 mm najčešće načinjene od keramike zarad dobrih karakteristika. Veoma je bitno da one budu čvrste i da vremenom ne menjaju boju niti neke druge karakteristike. Viniri – fasete prestavljaju najmanje invazivnu metodu korekcije estetike zuba. Naime, one ne rešavaju niti leče probleme koje pacijent ima sa zubima. One su tu sa jedinim ciljem da se zubi estetski srede po želji pacijenta. Ne zahtevaju preterano uklanjanje zubne supstance, jer se lepe frontalno, pri čemu štite prirodan zub i zajedno čine osmeh koji će maksimalno istaći osmeh.
Naime, ukoliko je pored estetike neophodno izvršiti i lečenje zuba, u tu svrhu se mogu iskoristiti i zubne krunice. Mogu se postaviti na obrušen prirodan zub, zubni implant ili u okviru nekog drugog protetskog rada. Kada je u pitanju prirodan zub, on se brusi pod određenim uglom, vrši se njegova preparacija i zatim se na njega postavlja krunica koja će ga dalje štititi. Zubne krunice se izrađuju od različitih materijala, a neke od najčešćih su metalo – keramičke krunice i bezmetalne krunice. Upotrebom bezmetalnih krunica, pacijent može postići prirodniji izgled nego recimo kada su u pitanju metalo keramičke krunice.
U odnosu na vinire, krunice se dakle mogu upotrebljavati i kod većih estetskih nedostataka. Zbog svog oblika i načina postavke slobodno možemo reći da se postižu odlični rezultati. Ono što svakom pacijentu preporučujemo je da se detaljno informiše o navedenim metodama, procedurama i da naravno obavi konsultacije sa doktorima. Naša stomatološka ordinacija Beo Smile Design izlazi svim pacijentima u susret i preglede sa konsultacijama obavlja besplatno. Naš tim čine doktori različitih specijalizacija kao i vrhunski tehničari koji sve zahteve mogu u svim koracima ispratiti.
Preporučujemo da sve probleme koje imate sa zubima, rešite čim primetite prve indicije na pojavu istih jer je prevencija nastajanja komplikacija najbolja opcija.

Želite da promenite Vaš život?

Ukoliko ste nakon čitanja ovog teksta zainteresovani za neku od navedenih metoda i želite da zajedno sa nama ostvarite potpunu transformaciju i promenu vašeg daljeg života na bolje, savetujemo Vam da se ne premišljate već da nas kontaktirate!