fbpx

KRUNICE I MOSTOVI

Zubne krunice

Zubne krunice ili navlake nadoknađujući oštećeno zubno tkivo, u potpunosti imitiraju oblik, veličinu i boju zuba. Indikacije za izradu krunica su raznovrsne. Koristimo ih kod preloma zubne krune ili kada na zubu postoji veliki karijes, koji dovodi do defekta zuba i ne može se popraviti samo plombiranjem. Takođe ih koristimo kao jednu vrstu zaštite ili ojačanja zuba nakon lečenja zubnog živca. Estetski momenat je najizraženiji, krunice pomažu da se sakriju nepravilnosti zuba, kao i da se koriguju oblik ili boja zuba.

Krunice mogu biti izrađene od metala, porcelana, bezmetalne keramike ili cirkonijum keramike. Prave se na osnovu uzetog individualnog otiska prebrušenih zuba u zubotehničkoj laboratoriji. Privremeno se cementiraju i tada se pruža mogućnost pacijentu da dobije eventualne korekcije (promena boje, oblika, veličine). Posle određenog perioda adaptacije, krunice se definitivno cementiraju.

Procedura izrade krunica podrazumeva brušenje zuba i uzimanje individualnog otiska. Nakon uzimanja otiska krunice se izradjuju u laboratoriji. Nakon privremenog cementiranja sledi proces adaptacije u kom se pacijent navikava na nove zubne nadoknade. U ovom periodu se vrše eventualne korekcije krunica. Nakon toga sledi definitivno cementiranje zubnih kruna. Kada govorimo o veku trajanja laboratorijski izrađene krunice, prosek je 8-10 godina uz napomenu da se uz redovnu i pravilnu oralnu higijenu, rok može znatno produžiti.

Zubni mostovi

Zubni most je zubna nadoknada od najmanje dve spojene zubne krunice. Gubitkom zuba dolazi do promena na kosti u smislu njenog smanjenja. Takođe dolazi i do promena na zubima koji okružuju bezubi greben. Zubi tada imaju tendenciju pomeranja i naginjanja ka prostoru gde nema zuba. Prisutno je i propadanje kosti oko ovih zuba te oni postaju osetljivi i podložni karijesu, nestabilni i u nekim slučajevima dolazi i do njihovog gubitka. Ovakvo stanje ozbiljno narušava oralno i opšte zdravlje, menja oblik lica, lepotu osmeha i kvalitet žvakanja.

Kod pacijenta kome nedostaje jedan ili više zuba most stabilizuje zagrižaj i sprečava pomeranje i naginjanje susednih zuba u prazan prostor. Za razliku od proteza mostovi su cementirani i ne mogu se vaditi iz usta. Zubi koji nedostaju nadoknađuju se laboratorijski izrađenim krunicama koje su vezane za najmanje dve zubne navlake cementirane na predhodno prebrušene zube. Mostovi se koriste za nadoknadu manjeg broja izgubljenih zuba, a uslov je postojanje stabilnih i zdravih zuba za koje se fiksiraju ili zubnih implanata koji služe kao nosači. Pacijent kandidat za izradu zubnog mosta mora ispuniti nekoliko uslova. Potrebno je dobro stanje desni, postojanje i dobro stanje kosti kao i pravilna i redovna oralna higijena.

Kada govorimo o prednostima mostova, u odnosu na proteze su mnogobrojni. Zubni mostovi su čvrsto vezani u ustima za zube nosače, i ne postoji mogućnost njihovog pomeranja. Svojim izgledom se ne razlikuju od prirodnih zuba i ne remete funkciju govora i žvakanja. Funkcionalno se postiže zaštita zuba nosača od karijesa a estetski momenat je izvanredan.

KONTAKT

+381 69 21 20 900 (WHATSAPP & VIBER)
beosmiledesign@gmail.com

LOKACIJA

Deligradska 10/5, 11000 Beograd

RADNO VREME

}
Radnim danima od 10 do 18 časova

ZAKAŽITE TERMIN ILI KONSULTACIJE