fbpx

ZAGRIZAJNI SPLITOVI

Okluzalni splintovi ili udlage su privremene nadoknade koje su izrađene od specifičnih plastičnih masa različitih debljina oblika i čvstoće. Mogu prekrivati delimično ili cele površine zuba u zavisnosti od indikacije za koju služe a nakon završene terapije se bacaju ili izrađuju novi.

Okluzalni splintovi se mogu koristiti u sledećim slučajevima:

Retencioni splintovi nakon određene trerapije u pomeranju zuba retencioni splintovi se izrađuju kako bi učvrstili i zadržali položaj zuba, ili pomerili zube u određenoj poziciji.

Splintovi za bruksizam ili (night guard) izrađuju se u slučajevima kod pacijenata koji imaju problem sa stiskanjem i škripanjem zuba izraženim najčešće nesvesno tokom sna. Njihova uloga je da smanje pritisak i abraziju na zubima.

Splintovi za sportiste ili (mouthguard) koriste se najčešće kao štitnici koji će ublažiti udarce i nastale povrede u kontaktnim sportovima oni prekrivaju cele površine zuba i delimično površine desni kako bi imali što veću povrsinu. Izrađeni su od specifične vrste gumastog materjala otpornog na savijanje koji sluzi da amortizuje udarce i drži zube u jednu celinu.

Splintovi za izbeljivanje zuba tzv. folije za beljenje prekrivaju cele površine zuba sa prednje ili (vestibularne) površine zuba sadrže minijaturne prostore u koje pacijent ubacuje kiselinu za beljenje. Ovaj način beljenja se i nazuva kućno beljenje jer pacijent sam kontroliše koliko će izbeliti zube.

KONTAKT

+381 69 21 20 900 (WHATSAPP & VIBER)
beosmiledesign@gmail.com

LOKACIJA

Deligradska 10/5, 11000 Beograd

RADNO VREME

}
Radnim danima od 10 do 18 časova

ZAKAŽITE TERMIN ILI KONSULTACIJE