Šta posetiti

Beogradska tvrđava. Tvrđavu je zaista teško zaobići kada dolazite u Beograd, jer se glavna pešačka zona u Knez Mihajlovoj završava upravo pred njom. Tvrđava predstavlja jedan od najvećih očuvanih kompleksa tog tipa u Evropi, a Kalemegdanski park, koji okružuje tvrđavu, prvi je po veličini u Beogradu. Prvu tvrđavu podigli su još Rimljani, a njen današnji izgled odlikuju odlična očuvanost, više muzeja i restorana, kao i fantastičan pogled koji se preko Save i Dunava pruža sa Kalemegdanske terase. U okviru Kalemegdana, nalaze se Rimski bunar, Beogradski zoološki vrt, vojni muzej i mnoge druge znamenitosti. Posebno izdvajamo Crkvu Ružicu i crkvu Svete Petke sa čudotvornim izvorom.

Centar grada. Glavno gradsko šetališe uključuje ulicu Kralja Milana, Terazije, Trg Republike i Knez Mihajlovu ulicu, pri čemu je finalni deo pešačka zona. Bez obzira gde ste u širem centru, videćete mnoge znamenite građevine, brojne prodavnice, bioskope, knjižare i druga interesantna mesta. Beograd je stari grad, pun istorije ali i religioznog duha, iako spoljna obeležja idu ka modernosti, u tihim crkvama i manastirima leži Sveti Duh drevnog hrišćanstva i svete relikvije koje svakako trebate pogledati. Posetite Hram Svetog Save na Vračaru i malu Crkvu Svetog Save pored nje gde je kopija čudotvorne ikone Presvete Bogorodice Trojeručice. Posebno je zanimljiv etnografski muzej koji svedoči o precima srpskog naroda i Muzej Nikole Tesle u kome su dela i instalacije ovog genijalnog naučnika.
Takođe posetite Skadarliju. Skadarlija je boemska četvrt u centru Beograda (Skadarska ulica) koju svakog dana poseti oko 20.000 ljudi. Skadarska ulica, dužine oko 500 metara, nalazi se u najstrožem centru Beograda, popločana kaldrmom, kako je to bio običaj u tursko doba, taj starinski izgled zadržala je i danas. Zbog blizine Narodnog pozorišta, tu su krajem 19. i početkom 20. veka stanovali mnogi glumci. Uz glumce su naravno došli i drugi umetnici, pesnici, pisci, slikari. Zbog toga su u Skadarliji nikle mnoge kafane, neke od najstarijih u Beogradu. Tu su zore dočekivali umetnici koji su ušli u istoriju srpske kulture: Đura Jakšić, Danilo Danilović, Dobrica Milutinović i Čiča Ilija Stanojević. Savršena prilika da se uz zvuke tamburice ili violine, nešto prezalogaji i popije.

Dorćolska obala Dunava. Jedno od najzanimljivijih priobalnih područja, posebno zbog divnog pogleda. Šetalište je kilometrima dugo i povezano je sa savskim kejom starog dela grada. Čitava desna obala Save od Ade Ciganlije do ušća Save u Dunav i dalje uz Dunav jeste jedno veliko šetalište, na momente uže, na momente šire, ukupne dužine preko deset kilometara.

Znamenitosti Beograda

Bulevar Kralja Aleksandra. Veoma dugačak bulevar koji počinje u širem gradskom jezgru, poznat po svim tipovima prodavnica. U delu Bulevara koji je najbliži centru grada nalazi se Tašmajdanski park, idealno mesto za relaksaciju u strogom urbanom centru, dok su u nastavku bulevara odlične poslastičarnice i restorani. Ovaj deo Beograda je stecište mladih, ne samo zbog šopinga već i zbog blizine nekoliko velikih fakulteta.

Košutnjak. Kada obiđete sve prethodne lokacije predlažemo da posetu Beogradu završite odlaskom u Košutnjak, veliku park-šumu u južnom delu grada. Započnite šetnju u blizini centra, kod Muzeja istorije Jugoslavije i za jedan i po sat stići ćete do najvišeg dela Košutnjaka, u blizini Pionirskog grada. Odmorite se u nekom od kafića i restorana i obavezno posetite bazen Košutnjak tokom leta.

Ada Ciganlija. Ada je bila najveće rečno ostrvo na Savi celom dužinom njenog toka kroz Srbiju, ali je sada spojeno sa obalom čime je formirano veštačko jezero, danas omiljeno kupalište glavnog grada. Tokom leta čak do 100.000 Beograđana dnevno poseti Adu Ciganliju, a osim kilometarskih plaža tu su i stotine kafića, kao i sportski tereni. Veštačko jezero se može potpuno obići peške, biciklom ili na rolerima a pun krug oko jezera dug je sedam kilometara.

Novi Beograd. Na Novom Beogradu nalaze se svi veći shopping centri, UŠĆE Shopping Center, Delta City shopping mall i mnogi drugi, u kojima ćete naći prodavnice svih poznatijih svetskih brendova. Ova dva shopping centra nude i različite zabavne sadržaje, tako da se u pauzi između kupovine možete odmoriti uz kafu ili obrok u nekim od mnogobrojnih kafića i restorana.

Gde jesti

Verovatno, nema nijednog velikog evropskog grada u kom se za malo novca može tako dobro jesti ili, bolje rečeno, toliko mnogo jesti kao u Beogradu. Razni gurmanluci srpske kuhinje, oplemeniće Vaš boravak i ostaviti ga u najlepšem sećanju. Preporučujemo da svakako probate srpske specijalitete sa roštilja, neće Vas ostaviti ravnodušnim.

Tradicionalna Srpska hrana

KONTAKT

+381 69 21 20 900 (WHATSAPP & VIBER)
beosmiledesign@gmail.com

LOKACIJA

Deligradska 10/5, 11000 Beograd

RADNO VREME

}
Radnim danima od 10 do 18 časova

ZAKAŽITE TERMIN ILI KONSULTACIJE