fbpx

PREVENTIVNA STOMATOLOGIJA

Skidanje zubnog kamenca

 

Skidanje zubnog kamenca je postupak kojim se sa površine zuba uklanja kamenac nastao usled slabog održavanja oralne higijene ili zbog sastava pljuvačke koja se luči u ustima. Obično kamenac se stvara na prednjim donjim i bočim zubima i tako blokira interdentalne prostore izmenju zuba a bakterije koje se nalaze na njegovoj površini negativno utiču na kost i papilu zuba.

Nakon dužeg vremena dovode do razgradnje kosti i povlačenja zubne gingive. Meke naslage (dentalni plak) formira se na površini zuba u toku noći naročito u vratom delu zuba. Ukoliko se ne održava higijena usne duplje na njemu se formira zubni kamenac koji nakon formiranja ne možete ukloniti četkicom za zube već se morate obratiti stomatologu.

Tretman uklanjanja zubnog kamenca možete efikasno uraditi u našoj zubnoj ordinaciji ultrazvučnom metodom. Postupak uklanjanja se završava u jednom tretmanu i traje od 30 do 40 min. Redovim korišćenjem sredstava za oralu hgijenu kao što su konac i sredstva za čišćenje smanjuje se mogućnost njegovog nastajanja, uz kontrolu kod stomatologa do dva puta godišnje.

Zalivanje zubnih fisura

 

Zalivanje zubnih fisura vrši se najčešće kod dece ali i kod odraslih osoba sa izraženim kvržicama i fisurama na griznim površinama zuba molara i premolara.
Anatomski oblik zuba tj. fisura je pogodan za skupljanje i zadržavanje hrane i samim tim pogodno mesto za stvarenje karijesa.

Zbog nepristupačnosti četkice i mogućnosti adekvatnog čišćenja dolazi do zadržavanja hrane i nastajanja karijesa. Da bi se izbeglo zadržavanje hrane i lakše čistile ove nepristupačne površine specijalim materijalom u stomatološkoj ordinaciji, vrši se popunjavanje podminiranih mesta koja su pogodna za stvaranje karijesa. Ova metoda se naziva zalivanje fisura.

Nakon tretmana zalivanja fisura, održavanja oralne higije i redovne posete stomatologu, znatno se smanjuje rizik od nastajanja karijesa, čak do70 %.

KONTAKT

+381 69 21 20 900 (WHATSAPP & VIBER)
beosmiledesign@gmail.com

LOKACIJA

Deligradska 10/5, 11000 Beograd

RADNO VREME

}
Radnim danima od 10 do 18 časova

ZAKAŽITE TERMIN ILI KONSULTACIJE