DEČIJA STOMATOLOGIJA

Dečija stomatologija predstavlja poseban pristup i rad sa decom kako bi dete prevazušlo strahove, steko poverenje u svog zubara i kasnije izvođenje intervencije učinilo lakšim.

Dečija stomatologija predstavla saradnju sa roditeljima i upoznaje deteta, rad na poverenju, edukacija deteta, uključivanje u brigu o zubima i na postupan način uvođenje u terapiju.

Prva poseta deteta stomatologu

Od velikog značaja je prva poseta stomatologu. Preporuka je da se prvi stomatološki pregled zakaže najkasnije kada dete napuni godinu dana. S obzirom da dete u periodu dolaska najčešće ima mlečne i zdrave zube, ova poseta se uglavnom zakazuje da bi se roditelji edukovali kako da sačuvaju zdravlje zuba svoje dece. Najvažniji razlog za posetu je prevencija karijesa ranog detinjstva (karijesa mlečnih zuba).

Karijes ranog detinjstva (karijes mlečnih zuba) može biti uzrokovan uzimanjem hrane iz flašice tokom spavanja ili noću, kao i kontinuiranim dojenjem. Nastaje kada tečnosti koja sadrži ugljene hidrate ostaju na zubima u dužem periodu.

Što pre se obavi poseta stomatologu, to je manja mogućnost od nastanka stomatoloških problema. Takođe, Vaše dete će već u ranom detinjstvu steći dobre navike kada je u pitanju oralna higijena.

Zakažite prvu posetu, pregledi i konsultacije su besplatni.

Na šta roditelji najčešće treba da obrate pažnju:

Nicanje mlečnih zuba

Nicanje mlečnih zuba obično se dešava između 6 meseci i 3 godine starosti. Tokom nicanja primarnih (mlečnih) zuba desni mogu da oteknu i upale se. U tom slučaju je dobro potražiti savet stomatologa.

Karijes mlečnih zuba

Karijes mlečnih zuba se javlja veoma rano, najčešće kao posledica loših navika, neadekvatne ishrane i neobaveštenosti roditelja o značaju mlečnih zuba i mogućnostima za očuvanje njihovog zdravlja. Karijes često zahvata veći broj mlečnih zuba i brzo se širi. Česta je i pojava komplikacija karijesa mlečnih zuba.
Potražite savet stomatologa o prevenciji, redovnom i pravilnom održavanju higijene, menjanu loših navika u ishrani i postupcima za zaštitu zuba. Na takav način ćete očuvati zdravlje zuba Vašeg deteta i sprečićete razne komplikacije i anomalije koje se mogu javiti.
Savetujemo tromesečne i šestomesečne kontrole kod stomatologa.

Nicanje stalnih zuba i prevencija karijesa

Prvi stalni zubi niču zmeđu šeste i sedme godine i najčešće su u pitanju prvi stalni kutnjaci. Ako se ne sprovodi adekvatna oralna higijena, prvi stali kutnjak veoma brzo biva zahvaćen karijesnim procesom. Zbog toga su u ovom periodu neophodne što češće kontrole kod stomatologa. U prevenciji karijesa na stalnim zubima, sprovodi se postupak zalivanja fisura i jamica. Ovaj preventivni postupak najbolje je sprovesti odmah po nicanju zuba, ili najkasnije 6 meseci nakon toga. Zalivanje fisura je potpuno bezbolna intervencija, koja traje samo nekoliko minuta.

Čišćenje zuba

Zubi Vašeg deteta se čiste dečijom (mekanom) četkicom za zube i vodom. Dečija pasta za zube bez fluora se može koristiti do 2 ili treće godine. Zubna pasta sa fluorom se ne preporučuje dok Vaše dete ne nauči da pljuje, kada više nema opasnosti od gutanja zubne paste.

KONTAKT

+381 69 21 20 900 (WHATSAPP & VIBER)
beosmiledesign@gmail.com

LOKACIJA

Deligradska 10/5, 11000 Beograd

RADNO VREME

}
Radnim danima od 10 do 18 časova

ZAKAŽITE TERMIN ILI KONSULTACIJE