Prilikom konzumiranja hrane, varenje iste počinje u našim ustima. Nakon usitnjavanja hrane zubima, ona se natapa pljuvačkom koja je u osnovi mešavina vodonik peroksida i enzima koji kreću da razgrađuju pojedine organske materije. Ona je idealan rastvarač za mnoge vitamine i minerale koji se u hrani nalaze. Naši zubi predstavljaju osnovu na koju u određenim uslovima minerali kreću da se talože.

uklanjanje zubnog kamenca

Kako nastaje zubni kamenac?

Zubni kamenac nastaje taloženjem mineralnih soli, poreklom iz pljuvačke, koje u početku prekrivaju zube u vidu mekih naslaga. Međutim, dugotrajno taloženje I neuklanjanje mekih naslaga sa površine zuba, dovodi do mineralizacije I očvršćavanja pomenutih naslaga, što se manifestuje u vidu žućkastih ili braonkastih naslaga na zubima.

 

Od čega zavisi stvaranje kamenca?

Stvaranje zubnog kamenca zavisi od sastava pljuvačke – ona ima značajnu ulogu u brzini stvaranja kamenca, stoga se kod osoba čija pljuvačka sadrži visoke koncentracije kalcijuma, fosfora i drugih minerala intenzivnije stvara zubni kamenac, promena Ph pljuvačke – ako pljuvačka postane kisela nastaje i povećano taloženje mineralnih soli, oralne higijene i mesta koja se nečiste dovoljno.

skidanje zubnog kamenca

Taloženjem mineralnih soli u dentalni plak koji je lokalizovan ispod desni nastaju subgingivalni konkrementi (kamenac koji je pod desnima) i koji se dosta teško leči.

Naša preporuka svim pacijentima je da posete stomatologa jednom do dva puta godišnje, kako bi im uklonili kamenac i sprečili pojavu paradontopatije (paradentoza) i drugih komplikacija.